SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİ

SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN DURUMU

Uzun süredir birçok kişinin merakla beklediği sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunun detaylarını ele alacağız. Kimler bu kapsama dahil? Hangi hakları kapsıyor ve ne zaman yürürlüğe girecek?

Bu düzenlemeyle birlikte kamuda 30’un üzerindeki sözleşmeli personel statüsü artık tek tipe dönüşecek.

Sayıları 197.000’i bulan 4B maddesi kapsamındaki sözleşmeli personeller ve mahalli idarelerde görev yapan personeller süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

Bunun yanında sayıları 227.000 olan ve 3 + 1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmen, sağlık personeli ve din görevlileri de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

Ancak kadroya geçmenin zorunlu olmayacağını, kişinin kendi kararına bırakılacağını belirtmemiz gerekiyor.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN TAYİN HAKKI

Bu noktada; 3 + 1 modeline göre istihdam edilen personeller, hemen kadroya geçmiş olsalar bile dört yıl boyunca bulunduğu yerde görev süresini tamamlamadan kurum içi ve kurumlar arası nakil talep edemeyecek.

Her ne kadar isteye bağlı tayin hakkı bulunmasa da eş durumu, eğitim durumu, sağlık durumu gibi mazeret tayinleri hakkına sahip olacakları kanaatindeyiz.

YÜRÜRLÜĞE NE ZAMAN GİRECEK?

Beklentilere göre aralık ayı bitmeden bu konu meclis gündemine taşınacak ve Meclis’te yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Meclis’te yasalaştıktan hemen sonra konuyla ilgili yönetmelik çıkacak.

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hakkındaki Yönetmelik netleştikten sonra kadroya geçmek isteyen sözleşmeli personeller 30 gün içinde başvuru yaparak kadroya geçişlerini tamamlayacaklar.

Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığının yayınladığı duyuruya göre 424.000 kişi bu imkandan faydalanabilecekler.

Öte yandan 50 D kapsamında görev yapan araştırma görevlileri ve sözleşmeli Kültür bakanlığı sanatçıları da kadroya geçirilecek kapsama dahil.

Dolayısıyla Meclis’te yasalaşacak olan bu düzenleme bir çok farklı istihdam türünü tek tip i̇stihdam haline getirmiş olacak.

YENİ İSTİHDAM EDİLECEK SÖZLEŞMELİ PERSONELİN DURUMU

Bu düzenlemeden sonra sağlık bakanlığı milli eğitim bakanlığı ve diyanet işleri Başkanlığının yapacağı yeni alımlarda tıpkı eskisi gibi 3 + 1 sözleşmeli personel formülü uygulanmaya devam edecek.

Konuyla ilgili youtube videomuzu izlemek için tıklayınız. Diğer yazılarımız için tıklayınız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasına gitmek için tıklayınız.

Bakanlığın yaptığı duyurunun tam metni şu şekilde:

Sözleşmeli Personelin Memur Kadrolarına Atanmasına İlişkin Duyuru


Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 28/11/2022 tarihli Kabine Toplantısı sonrasında sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanmalarına ilişkin açıklama yapmıştır. Yapılan açıklamaya ilişkin detaylara aşağıda yer verilmiştir.
Bu çerçevede yapılacak düzenleme ile;

A) Halihazırda görevde bulunan sözleşmeli personel bakımından;

1– 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C’den 4/B’ye geçenler dâhil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personelin süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,

2– Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,

3– Kapsama giren sözleşmeli personelin isteğe bağlı olarak kadroya geçebilmesi,

4– Kadroya geçmek istemeyenlerin haklarının görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunması,

5– 4 yıldan daha az hizmeti bulunanların bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılabilmesi,

6– Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi,
öngörülmektedir.

Bu kapsamda, kamudaki yaklaşık 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin memur kadrolarına atanabilmesine imkân sağlanmaktadır.

Sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden; kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeripersonel, akademik personel, KİT personeli, sanatçılar, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ile personelinin tamamı sözleşmeli olan kurumlarda çalışanlar kadroya geçiş kapsamı dışında kalacaktır.

B) Yeni istihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından;
1- 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinin sözleşmeli istihdamın temel dayanağı haline getirilerek mevzuat karmaşasının giderilmesi,

2- Kamuya giren sözleşmeli personelin 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanması, atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılamaması,
öngörülmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar

  • Henüz yorum yok.
  • Yorum ekleyin..